fredag 30 september 2011

Det allra, allra bästa med hösten

TV, förstås. Mitt bland Hamlet, 1984 och uppsatspanik slänger jag in nya avsnitt av mina favoritserier - och helt sprillans nya serier förstås. Har inte hunnit se allt jag vill se än, men här kommer några tankar om det jag har sett.

GAMMALT



Glee är nu inne på sin tredje säsong. Det är sista året för en del av dem, men annars är ju alltid Glee som Glee är. Totalt orealistiska sångnummer förstås, men alltid rätt trevligt. Mysigt liksom. Jag gillar Glee för att jag gillar musikaler och allt som har med det att göra, men Glee är inte lika beroendeframkallande som vissa andra serier, och därför liksom lättare att titta på. Man vill inte dö när avsnittet är slut liksom.





Sjunde säsongen av Grey's Anatomy drog igång för två veckor sedan. Sjunde??? Låter ju helt sjukt. Kommer fortfarande ihåg när det var helt nytt. Det var 2005 och jag var alltså 17 år. Haha, herregud. Hur som helst, tycker att säsongen började lovande, men ganska lugnt. Var så otroligt besviken efter säsongsavslutningen i våras. Hela grejen med Grey's Anatomy är ju liksom de spektakulära säsongavslutningarna, och den förra var bara... blah. Men, ska bli spännande att se hur stackars April klarar sitt chief resident-jobb och vem som blir den nya chefen. Fast, det vet jag redan, men ska inte avslöja. Tycker dock att hela Meredith och Derek grejen är trist. Jag menar hallå, ska ni bråka MER? Var så nöjd att de äntligen hade slutat bråka och var lyckliga. Blä.


Himym är en av mina favoritkomediserier någonsin. Det är den enda serien på TV just nu som jag faktiskt skrattar högt åt. Mest åt Barney, förstås. Inte så mycket mer att säga. Hyfsat säker på att man fortfarande inte kommer ha någon aning om vem som egentligen är den där jäkla mamman i slutet av säsongen.



Åh, så jag älskar VD. Här snackar vi obsession alltså. Den här serien är så jäkla bra på att göra nya, spännande plotlines och nya vändingar hela tiden. Saknar dock en lite häftigare huvudroll. Elena är ju faktiskt extremt tråkig. Som tur är finns det gott om andra spännande karaktärer. Damon (men hans HÅR i den här säsongen??????), Jeremy och Alaric är mina favoriter. Och Caroline förstås!


NYTT




Hart of Dixie är OC-skaparen Josh Schwartz nya serie, med Rachel Bilson i huvudrollen. Hennes karaktär är en läkare (haha) som flyttar till en småstad i Alabama för att ta över en liten läkarpraktik. Där träffar hon på snygga killar, elaka tjejer och några alligatorer. Ja, kanske inte det bästa jag någonsin har sett. MEN, jag tyckte ändå att det var rätt mysigt. Extremt orealistiskt och rätt töntigt, men mysigt ändå. Typ som Gilmore Girls. Plus att Rachel Bilson hade sjukt snygga kläder på sig. Nästan värt att titta på bara för det.

The Secret Circle är en ny CW-serie som handlar om ett gäng häxor. L.J. Smith har skrivit boken som serien bygger på, samma författare som skrev The Vampire Diaries. Cassie, huvudpersonen, flyttar till sin mammas gamla hemstad för att bo med sin mormor när mamman mystiskt dör (hon blir uppeldad av en manlig häxa). Det visar sig att Cassie är en häxa, och att hennes mamma var en, och att hennes mormor var en, och att hennes.... Ja, ni fattar. Häxor i familjen. Jag älskar det här! Det är intressanta karaktärer, speciellt min nya favorit Faye, spelad av Phoebe Tonkin. Inte nog med att hon är sjuk snygg, hon är dessutom en mean girl med ett samvete. Så bra. Den här serien är också intressant eftersom föräldrarna faktiskt är viktiga, till skillnad från andra tonårsserier där de alltid är bikaraktärer med väldigt lite att säga. Nej, jag tror att det här kommer bli riktigt bra.
Okej, Two and a half Men är ju inte en ny serie egentligen, men det känns så med Ashton Kutcher i huvudrollen istället för Charlie Sheen. Jag har ju egentligen aldrig gillat serien, men kände att jag var tvungen att se de första avsnitten på nya säsongen, på grund av alla skriverier. Det började hyfsat tycker jag, även om de var otroligt elaka mot Charlie, men i andra avsnittet drog jag inte på munnen en enda gång. Nej, tror jag ger upp.



Har fortfarande en massa andra serier jag vill spana in. Bland annat detta:
  • Supernatural. Äntligen ny säsong!
  • Pan Am. Mad Men-rip-off, men i luften. Typ. Verkar ju lite intressant ändå.
  • Ringer. Sarah Michelle-Gellars nya serie, som lät så otroligt lovande men har fått usla recensioner. Kanske väntar och ser om åsikterna där ute ändras, och ger det en chans då i så fall.
  • Terra Nova. Dinosaurier. Steven Spielberg. Dinosaurier. Första avsnittet väntar på datorn.
  • American Horror Story. Spöken! Woho! Fast, verkar sjukt läskigt. Kanske står över.
  • Homeland. CIA, terrorattentat och Claire Danes. Kan bli bra.

torsdag 29 september 2011

Pucko

När jag var i Göteborg råkade jag få med mig Erics nyckelbricka hem, och idag gick jag upp till Ica för att posta ett brev med brickan i. Jag skulle handla också, och jag hade ingen väska med mig så jag postade brevet först så att jag skulle slippa bära runt på det (för det vägde så sjukt mycket... eller nåt). Hur som helst, nöjd och glad stod jag i kassan med mina riskakor (ny besatthet), men jag hade en distinkt känsla av att jag hade glömt någonting. Så gick det upp för mig. Frimärket. Jag skulle ju köpa ett frimärke till brevet, SOM JAG REDAN HADE POSTAT! Alltså, hade det varit ett vanligt brev hade det väl varit okej, men den där nyckelbrickan kändes rätt viktig. Fick lite panik, sprang ut till brevlådan för att se om jag typ kunde gräva upp brevet, men eftersom inkastet är typ 2 cm så var ju det en ganska dum idé. Ringde postens kundtjänst, men klockan var halv elva på kvällen, så det var ju också en hyfsat dum idé. Gjorde då som alla normala människor gör vid krissituationer: ringde mamma. Fast, klockan var som sagt halv elva, och mina föräldrar går ju typ och lägger sig vid sju nu för tiden, så jag ringde Peter för att kolla om det fanns någon chans att någon av dem var vaken. Tyvärr var det pappa som var vaken. Alltså, pappa är ju egentligen ganska snäll, men när man ställer en sån dum fråga till honom (för egentligen, hur skulle han kunna veta vad man gör när man har postat ett brev utan frimärke?) så kan man ju förvänta sig ett "men vafaaan" i luren. Så, ett "vafaan" förväntade jag mig, och ett "vafaan" fick jag. Inget annat att göra än gå hem och googla saken. Verkar som att brevet antingen kommer fram till Eric eller till mig i alla fall, eller så får jag betala en faktura på 6kr för frimärket. Ingen skada skedd verkar det som. Men ändå. Kanske det mest puckade jag gjort på väldigt länge.

torsdag 22 september 2011

Men VAFAN

Tror ni inte att skåpkillarna kom precis i samma sekund som jag satte på mig skorna för att gå till skolan? Ville slå dem. Fick tre timmars mindre sömn på grund av dem.

Nä, nu åker jag till Västerås.

Att vänta på skåpfastsättarna

För två veckor sedan kom det upp en lapp om att alla lägenheter tydligen har skåp ovanför kylskåpen som sitter löst, och dessa ska sättas fast nu. "Var redo mellan 8 och 16 varje dag vecka 38 och 39". Man ba okej, det var ju asbra, väldigt specificerat och så. Ska alltså gå upp klockan åtta varje dag i två veckor och vara redo att ta emot skåpsnubbarna när som helst. Coolt. Ja, jag var lite irriterad över det här, så därför blev jag ganska nöjd när jag igår såg ytterligare en lapp att skåpfastsättarna (det stod verkligen så!) troligtvis skulle komma idag. Därför sitter jag här nu. Jag hade ju kunnat sova kvar och låta skåpfastsättarna göra sitt jobb, de har nyckel och allt, men risken är ju att jag skulle vakna av höga ljud utanför sovrumsdörren, glömma att de där människorna skulle komma och bli helt övertygad om att jag är på väg att bli mördad. Det skulle vara lite jobbigt. Så, klockan är 08.57 och jag har redan varit vaken en timme. Jaaaja, jag vet att det inte är ohyggligt tidigt för vanliga människor, men jag börjar inte förrän klockan 12 idag, så detta känns som ett absurt slöseri av värdefulla sömntimmar. Särskilt om skåpfastsättarna inte kommer. Och de lär de ju inte göra, bara för att jag sitter här och väntar.

tisdag 20 september 2011

Delirium

Jag tänkte inte överdrivet mycket när jag valde böcker på second hand-affären i Göteborg. De kostade trots allt bara en femma, så jag norpade bara åt mig de jag tyckte verkade bra, hade ett fint omslag eller som jag hade hört något om. När jag kom hem till Uppsala tittade jag igenom dem ordentligt, och upptäckte att jag faktiskt hade fått med mig en YA-dystopi -  Delirium, av Lauren Oliver. Score! Gick och la mig med boken vid klockan 11 igår och mitt försök att somna innan klockan 12 misslyckades fatalt. När klockan var närmare två tvingade jag mig själv att lägga undan boken. Idag har jag gått och sneglat på den hela dagen, men förbjöd mig själv från att läsa vidare tills jag hade skrivit klart en skoluppgift. Kastade mig över boken så fort jag var klar, och nu är den utläst. Så himla fin bok. Den handlar om en framtid där kärlek är klassad som en sjukdom. När man fyller 18 genomgår man en slags operation som gör att man aldrig kan känna kärlek igen. Eller, känna något överhuvudtaget. Det låter lite larvigt, men jag gillade den verkligen.

Och skolarbetet jag gjorde då? Jo, det var en tidslinje från nu till år 3500. Med 50 års intervaller skulle jag beskriva vad jag tror kommer hända. Alltså, fattar ni hur svårt det är? Det blev lite flummigt till slut, med aliens, elaka kvinnliga presidenter, typ femtio krig, människor som kan flyga och telefoner inopererade i öronen. Japp. Så kan det gå.

måndag 19 september 2011

Regn, och lite mer regn

Såg solen i fredags. Den var fin. Sedan dess har det mest regnat, hela tiden. Vi fick några timmar på lördag förmiddag i Göteborg då det var uppehåll, men med hotande läskiga moln på himlen. Jag är fruktansvärt förkyld dessutom. När jag vaknade i lördags var min röst borta. Alltså, helt väck. Vi var ju där för att ha inflyttningfest hos Eric, och sedan gå ut. Jag försökte vara så trevlig som möjligt på festen, men det är inte så jäkla lätt att vara social när man inte kan prata. Så, jag fick snällt stanna hemma när resten gick ut. Lite trist. Annars var det en bra resa, jag handlade till exempel sju böcker på en second hand-affär, för 35 spänn. Eric köpte 15 böcker, för 75 kronor. Det är ju helt sanslöst, 35 böcker (och många var inbundna) för samma pris som en sketen liten pocketbok.

Den här veckan måste jag sätta igång med min uppsats. Min handledare är otroligt hjälpsam, titt som tätt dyker det upp rekommendationer på artiklar (alla från The Guardian - bra tidning) och böcker på mailen, som jag kan kan ta hjälp av. Mitt ämne är fenomenet kring young adult dystopiska romaner. Tror inte att jag hade kunnat hitta ett roligare ämne att skriva min uppsats på, så jag är väldigt nöjd.

onsdag 14 september 2011

Lillebror

Min bror är världens bästa. Idag fyller han 19 år, men jag kan tyvärr inte vara där och fira. Kommer hem snart och hälsar på, lovar. Grattis P-sorken!

tisdag 13 september 2011

Katia

Katia drar in över landet. Här i Uppsala klarar vi oss rätt bra hittills, men det är lite ruskigt ute. Ganska mysigt ändå. Igår såg jag att träden längs med Rackarbergsgatan har börjat ändra färg.

Jag är två veckor in på Engelska C nu. Jag är mycket ledig. Har två lektioner i veckan, kanske tre nån vecka, oftast måndag och fredag. Tisdag till torsdag är jag alltså oftast ledig, utan att vara ledig alls. Har c-uppsatsen hängande över mig och eftersom jag läser två litteraturkurser den här terminen har jag ungefär två böcker att läsa i veckan. Hade kanske varit bättre om jag hade haft lite fler lektioner, för herregud vad det är svårt att få en normal dygnsrytm när man är ledig så ofta. Får tvinga mig i säng vid två, och tvinga upp mig ur samma säng vid 12. Mår inte så bra av det, blir helt seg i huvudet.

På fredag åker jag till Göteborg. Vi ska på Erics inflyttningfest. Innan torsdag ska jag därför skriva uppsatsutkast (eller, bestämma mitt ämne helt i alla fall, och skriva nån sida om det), göra en creative assignment till utopia/dystopia-kursen om ett samhällsfenomen som jag stör mig på och hur jag skulle göra en satir på det (för vi läser Gulliver's Travels just nu), göra en close-reading på några scener ur Hamlet, läsa ut Gulliver's Travels och svara på frågor angående boken. Egentligen inte alls särskilt jobbiga uppgifter (förutom uppsatsgrejen eftersom allt som har med uppsatsen att göra ger mig megaångest), men känns övermäktigt när man har bomull i hela huvudet. Jaja. Alldeles strax ska jag sätta mig ner och fixa det här, och ska inte sluta förrän jag är klar med allt. Alldeles strax.

lördag 10 september 2011

Slut som artist

Idag är jag väldigt, väldigt trött. Vi hade stor förfest här igår och gick sedan vidare till ÖGs. Dansade, pratade och hade allmänt roligt. Avslutade kvällen med kebab och diskande av typ 20 vinglas. Trots tröttheten har jag uträttat ganska mycket idag. Gått till affären två gånger, eftersom jag självklart glömde typ hälften av det jag skulle köpa första gången. Extremt ansträngande. Sedan bakade jag bullar och gjorde Gulaschsoppa. Samtidigt. Soppan är inte ens klar än, det där med att baka och laga mat samtidigt var rätt tidskrävande. Ikväll ska jag och Christian se klart The Killing. Den är okej, men utan Joel Kinnaman skulle den inte vara så väldigt intressant egentligen.

Nej, Gulaschen väntar.