lördag 28 januari 2012

Åhåjaja

Helt plötsligt fick jag ett mycket upptaget liv. Har danska- eller norskalektioner mest varje dag, och just den här veckan har jag dessutom haft ett liv utanför skolan också. I måndags var jag och supershoppade med Maja. Kan inte komma ihåg senast jag köpte så mycket grejer. Det var mest saker som jag har tänkt på att jag behöver ända sedan vi flyttade in i lägenheten, men liksom inte kommit mig för att köpa. Som en sil, en stavmixer och en hylla till duschen. Plus en massa mer grejer, till exempel träningskläder! För efter att vi hade varit på stan så gick (hrm, åkte buss) Maja och jag till Friskis & Svettis (the horror!) och skaffade oss varsitt träningskort. Känns ju lite som att gå med i en sekt när man står där och betalar, och ser genom fönstret in till gympasalen hur en kille med en blond mowhawk med långt hår i nacken och med rosa slingor leder ett gympapass med mer energi än jag någonsin sett en människa ha och ett ansiktsuttryck av ren eufori. Som att han ser Jesus i taket på gympasalen, typ. Men, vi ska inte gå på gympa eftersom det är lite för creepy. Vi ska istället gå på yoga, kickboxas lite och gymma då och då.

I tisdags var jag i Stockholm med Teresa. Vi hade en enda anledning att åka dit: Sci-fi-bokhandeln. Jag dog därinne typ. Världens bästa ställe. Hade jag inte varit så kissnödig att jag nästan dog hade jag stannat där i fyra timmar tror jag. Fick med mig fyra böcker hem (valde noggrant) och har nu bara en endaste kvar att läsa. Blev lite besatt av att läsa igen nämligen, så det var i princip vad jag ägnade onsdagen åt. Läste en och en halv bok.

Och igår, då tog jag och Maja oss till gymmet. Ingen av oss visste riktigt hur man gjorde, så vi strövade runt lite och försökte se häftiga ut. Gjorde några halvdana situps och armhävningar innan vi vågade oss på maskinerna. Av döma av min träningsvärk idag så gick det i alla fall bra! Kändes riktigt skönt, och var faktiskt roligt också. Hoppas vi kommer iväg oftare, några gånger i veckan i alla fall!

Ikväll har jag varit ensam, Christian har varit och spelat fifa och gått ut med sina killkompisar. Jag har tittat på På Spåret, och sedan såg jag Breaking Dawn Part 1, som ingen har velat se med mig, så jag har fått vänta ett tag för att kunna se den ensam hemma i soffan. Herreguuud vilken USEL film! Jag hade ju inte direkt väntat mig något annat, men jag har så otroligt svårt för Kristen Stewart. Alltså, tillbringade helt allvarligt talat den största delen av filmen med att se ut genom fönstret för att jag tyckte att det var så genant att titta på när hon och Pattinson ska pussas och båda ser ut som att de ska kräkas typ (konstigt eftersom de ju verkar vara kära på riktigt...). Nej fy. Det enda som var bra var att hon faktiskt såg sjuk ut på riktigt, bra CGI (fast bara på henne, inte på vargarna). Och den allra, allra sista scenen gillade jag också.

Nej, nu ska jag slå ihop datorn och läsa några sidor. Imorn kommer mamma och pappa och hälsar på en stund, och på kvällen ska jag spela spel! 

onsdag 18 januari 2012

Ett, to, tre

Med start idag, och två veckor framöver har jag fyra timmars norska på tisdagar. Vi börjar klockan åtta, och slutar tolv. Läraren pratar norska, och berättar saker som får mig att tänka att norrmännen komplicerar saker alldeles för mycket. Bokmål och nynorsk, och ibland får man välja om man vill ha tre genus eller bara två. Runt elva imorse, efter tre timmars föreläsning, började jag få problem med mina ögon. Ni vet när man har lyssnat för länge, och man helt enkelt förlorar förmågan att hålla ögonen öppna. Det är lite otäckt egentligen. Man sitter där och kämpar, men det känns som att ens ögon är en rullgardin, och någon drar enträget i snöret hela tiden. Nej, fyra timmar norska är alldeles för många timmar.

Danska läser jag också några veckor framöver. Det är bättre på så sätt att det bara är två timmar, men värre eftersom jag inte fattar vad läraren säger. Alltså, jag vet att danska är ett grannspråk (eller nabosprog som det heter på danska - vad jag lär mig!) till svenska, och i skrift är det ju inte så fasligt svårt att förstå, men min lärare låter ju som att hon pratar med munnen full av gröt hela tiden. Alternativt som att hon håller tillbaka en spya. Runt omkring mig på lektionen skrattar folk åt hennes skämt, och jag ser mig förvirrat omkring innan jag låtsas att jag förstår precis vad som är så himla roligt, och skrattar högt för att inte vara helt utmobbad. Hon verkar ändå rätt rolig, den här läraren, för det skrattas en himla massa. Synd att jag uppfattar typ 25% av vad som sägs. Jaja, jag kanske lär mig. Får väl hoppas det.

Annars har jag haft en ganska strålande dag. Jag fick för fasiken VG på min c-uppsats! Har redan berättat det för alla, men det känns så trevligt att skriva ner här också. Så himla nöjd, och stolt.

Lite jobbigt är det dock att nordiska institutionen har bestämt sig för att göra livet surt för mig genom att sega extremt mycket med att registrera mig på min kurs. Detta betyder att jag inte får några pengar från CSN, och just nu behöver jag pengar. Om de inte gör det imorn så tänker jag gå till expeditionen och skälla. Hur svårt kan det vara, och hur lång tid kan det ta?

Nä, har danskalektion 10.15 imorn, och bör kanske gå upp i tid för att rensa öronen så att min hörsel är helt perfekt när jag ska försöka utröna ord ur det där de kallar språk men som egentligen är nån slags grötig röra. Sängdags!

måndag 16 januari 2012

Golden Globes

Inatt stannar jag uppe för att se Golden Globes. Kanske den roligaste galan av alla - både TV och film! Plus Ricky Gervais förstås, för även om jag förra året tyckte att hans elakheter var lite väl pinsamma så är det ju ändå spännande att se vad han tänker hitta på inatt.

I bästa film-kategorin har jag bara sett en film (Niceville), så är inte så otroligt intresserad av det just nu. När Oscarsnomineringarna släpps ska jag se till att se alla, men ikväll tycker jag att det ska bli mest roligt med TV-kategorierna. Här är de jag vill ska vinna:


Best Television Series - Drama

Nominees:

"Boss" (2011)
"Game of Thrones" (2011) - MITT VAL
"Homeland" (2011)

Åh, svårt val det här, mellan GoT och Homeland. Jag såg alla avsnitt av Homeland på en vecka, och älskade det, men jag är så fruktansvärt kär i Game of Thrones (och längtar så att jag DÖR till 1:a april då säsong 2 drar igång), så kan inte annat än hoppas på att de får ta hem statyetten.

Best Television Series - Musical or Comedy

Nominees:

"Enlightened" (2011) - MITT VAL
"Episodes" (2011)
"Glee" (2009)
"New Girl" (2011)

Alltså, Glee är det enda jag har sett ordentligt, och det är ju faktiskt inte särskilt bra. Har sett några avsnitt av Episodes dock, och det var skojigt, så väljer den.

Best Mini-Series or Motion Picture Made for Television

Nominees:

Cinema Verite (2011) (TV)
"Downton Abbey" (2010) - MITT VAL
"The Hour" (2011)
Too Big to Fail (2011) (TV)

Haha, som om det ens fanns någon tvekan här? Downton Abbey FTW!

Best Performance by an Actor in a Television Series - Drama

Nominees:

Damian Lewis for "Homeland" (2011) - MITT VAL

Åh, Damian Lewis var SÅ bra i Homeland. Han måste bara vinna.

Best Performance by an Actress in a Television Series - Drama

Nominees:

Claire Danes for "Homeland" (2011) - MITT VAL
Callie Thorne for "Necessary Roughness" (2011)

Samma sak här, i mitt huvud heter inte hon inte ens Claire Danes längre, hon ÄR Carrie Mathison.

Best Performance by an Actor in a Television Series - Musical or Comedy

Nominees:

Thomas Jane for "Hung" (2009)
Matt LeBlanc for "Episodes" (2011)

Tycker att Johnny kan få vinna något också nån gång, i vanliga fall tar ju bara Jim Parsons hem allt.

Best Performance by an Actress in a Television Series - Musical or Comedy

Nominees:

Tina Fey for "30 Rock" (2006)
Amy Poehler for "Parks and Recreation" (2009)

Här kan jag faktiskt inte välja. Har knappt sett någon av serierna.

Best Performance by an Actor in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television

Nominees:

Hugh Bonneville for "Downton Abbey" (2010) - MITT VAL
Idris Elba for "Luther" (2010)
Bill Nighy for Page Eight (2011) (TV)
Dominic West for "The Hour" (2011)

Klart Earlen of Grantham ska vinna!

Best Performance by an Actress in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television

Nominees:

Diane Lane for Cinema Verite (2011) (TV)
Elizabeth McGovern for "Downton Abbey" (2010) - MITT VAL
Kate Winslet for "Mildred Pierce" (2011)

Hehe, känns som att jag favoriserar lite... egentligen är jag inget fan av McGovern, eller i alla fall inte av hennes karaktär, men jag älskar ju Downton. Gillade faktiskt Romola Garai i The Hour också, men har fortfarande inte sett klart hela serien så den här ronden får gå till McGovern.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television

Nominees:

Peter Dinklage for "Game of Thrones" (2011) - MITT VAL
Tim Robbins for Cinema Verite (2011) (TV)
Eric Stonestreet for "Modern Family" (2009)

JA JA JA, VÄRLDENS BÄSTA KARAKTÄR!

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television

Nominees:

Maggie Smith for "Downton Abbey" (2010) - MITT VAL
Evan Rachel Wood for "Mildred Pierce" (2011)

Haha, ytterligare en självklarhet. Hon är ju faktiskt ganska bäst!



Nej, nu börjar det!

onsdag 11 januari 2012

Lugn

Jag är tillbaka i Uppsala efter jullov. Eller, lov och lov. Jobbade mest hela tiden, och när jag inte jobbade hade jag extremångest för min c-uppsats. Alltså, sådan ångest att jag inte riktigt kunde sova, utan bara låg och tänkte på formuleringar och disposition och hur dålig jag är, och så bara växte klumpen i magen, tills det kändes lite som att jag skulle kvävas av panik. Men, sen slutade jag jobba, och tog upp dokumentet på datorn hemma. Lyssnade på Birdy, och insåg att jag faktiskt inte hade så himla mycket kvar att göra. Skrev klart uppsatsen här i Uppsala i måndags förmiddag och skickade in den (tillsammans med ett mycket ursäktande mejl eftersom den var så försenad). Frihetskänslan var helt sjuk, fast jag hade ändå lite ångest för att jag inte tyckte att uppsatsen är särskilt bra. Min handledare svarade på mitt mejl efter typ en timme, och förklarade att jag inte alls var särskilt sen jämfört med alla andra, så det var ju skönt. Och sedan, i tisdags morse skickade han ytterligare ett mejl och bad om ett möte. Då blev jag lite nervös, för egentligen skulle jag ju inte få ändra något mer nu. Det var den slutgiltiga uppsatsen som skickades in i måndags. Så, jag tänkte att nu har jag väl skrivit så dåligt att jag blir underkänd. Fast, det visade sig idag på vårt möte att han faktiskt tyckte att min uppsats var rätt bra. Hög nivå på diskussionen. Herregud, jag svimmade nästan av lättnad. Han ville bara ge mig en chans att utveckla några grejer lite bättre, inte ändra på något, men lägga till några meningar på två ställen. Och det är ju superbra! Blev så peppad av att han inte verkade hata uppsatsen att jag gick hem och skrev till de där smågrejerna direkt, och nu är jag nästan redo att skicka in den igen. Allra mest nöjd är jag nog över att på 30 sidor engelsk text har jag inte gjort ett enda stavfel (om han nu har läst ordentligt), och inte ens ett grammatiskt fel heller. Så, nu är det lite småfix kvar, några få meningar att skriva till och ändra på sidorna på innehållsförteckningen. Sedan kan jag släppa den här uppsatsen, som har gett mig så himla mycket ångest hela hösten, och börja om. Svenska B börjar på måndag, och även om det inte känns som världens roligaste ämne så känns det så himla bra att få börja på något nytt.

Förutom uppsatsångesten så var julen helt strålande bra. Så himla mysigt när alla är hemma, som vanligt. Jag har lite dåligt samvete för att jag var lite sur och tvär ganska ofta, det var ångesten som förstörde mitt humör. Förlåt familjen! Är himla tacksam för allt, och särskilt för alla fina paket. Har invigd brödrosten och typ ätit upp en hel jättefranska sedan i söndags. Har ställt upp alla kokböcker i kökshyllan, och använt Vår Kokbok flera gånger redan (har inte satt igång med min IBS-diet på riktigt än, insåg att pengarna inte riktigt räcker just nu, men börjar ordentligt så fort jag har fått lön). De fina ljusstakarna jag fick av mamma står på bordet och jag har bäddat med de nya lakanen. Och mamma, Christians filt är supermysig. Blir slagsmål om den i soffan nu. Sara, din tavla hänger på väggen tillsammans med en superfin tavla jag gjorde av vykorten! Nu längtar jag bara tills jag får hem Drömhem & Trädgård.